IMG_3878

Gartnere fra Anlægsgartner Gottlieb A/ har sat prikken over en totalrenoveret og regnvandssikret Viby Stationsplads med grønne plantekasser og velvoksne asketræer, der udnytter regnvandet. og

Nyt liv til Viby Stationsplads

Den centrale plads i den midtsjællandske by har fået helt nyt grønt islæt med velvoksne asketræer og plantekasser, der udnytter regnvandet

Læs artikel i net-avis: http://bygtek.dk/artikel/byggeri/viby-stationsplads-fr-nyt-liv

– Viby Sjælland er en by i udvikling, men vi holder samtidig holder fast i rødderne, og med den totalrenoverede, traditionsrige stationsplads som del af en helhedsplan for fornyelse af hele bymidten har vi forenet fortid og fremtid i hjertet af byen – et attraktivt sted for bosættelse med grønne omgivelser samt direkte togforbindelse til Ringsted, Roskilde og København.

Sådan lyder det fra Helle Guinot, landskabsarkitekt i Roskilde Kommune, om den netop afsluttede renovering af stationspladsen i midtsjællandske Viby – en renovering, der er udført af Anlægsgartner Gottlieb A/S.

– Der er lagt mange kræfter i projektets grønne elementer og især nedgravningen af de specielle kassetter pladsens træer er placeret i. De kan indeholde store mængder vand, der siver ned i kasserne gennem pladsens nye, permeable sten. Dermed er udledning af regnvand minimeret, og i stedet ledes pladsens regnvand til træerne i stedet for i kloakken, siger driftschef i Anlægsgartner Gottlieb A/S Tobias Røndbjerg.

Handicapvenlighed i fokus

Den cirka 400 kvadratmeter store plads er i det 2,8 millioner kroner dyre projekt belagt med specialstøbte, vandgennemstrømmelige sten med stort fokus på tilgængelighed for dårligt gående og svagtseenede.

– Fliserne er såkaldt taktilfliser med en overflade, der gør, at svagtseende ikke er i tvivl om, at de befinder sig på pladsen, mens ledelinjer viser vej til de centrale bygninger i området som stationen og indkøbscenteret, fortæller Tobias Røndbjerg og fortsætter:

– De årlige, traditionelle høstfester afholdes endnu på pladsen, og de kan nu mange år frem i tiden foregå i sikre, grønne omgivelser på knudepunktet i byen, der forener Vibys stolte traditioner med det nyeste inden for skybrudssikring og miljøvenlig lokal anvendelse af regnvand til vanding af pladsens træer.

Asketræerne vender tilbage

Asketræer i Danmark har de seneste år været ramt af askesyge, er de stort set forsvundet fra bybilledet, og nu er de vendt tilbage på Viby Stationsplads.

– Man har ikke brugt dem i ti år i landskabssammenhæng, men de nye plantekassetter med masser af plads til rodnet giver store træer som asketræet de optimale vækstbetingelser, og vi er stolte over at give et så tradtionsrigt træ i det danske bymiljø et comeback, siger Tobias Røndbjerg.

Som led i helhedsplanen for forskønnelse af bymidten i Viby Sjælland er torvet blevet forskønnet, og der oprettes et helt nyt, centralt boligkvarter med 950 boliger lige ved stationspladsen.

På længere sigt er der planer om yderligere alment boligbyggeri i bymidten, når den nye lokalplan er vedtaget i 2018.

Renoveringen af Viby Stationsplads er gennemført i hovedentreprise af Anlægsgartner Gottlieb A/S med Roskilde Kommune som bygherre, Andersen og Grønlund som rådgivende ingeniør og Schønherr Landskabsarkitekter som arkitekt.