Næste generation er klar til at tage over

Hos den højt specialiserede anlægsgartner har ejerleder Kim Poulsen og sønnen Nikolaj Baron kørt parløb de seneste 12 år. Og de seneste fire år har de haft fokus på at opnå betydelig vækst for at gøre klar til et generationsskifte. Det gennemføres nu, samtidig med, at virksomheden indvier nye kontor- og mandskabsfaciliteter på matriklen i Greve.

KS Tree Care blev etableret for 22 år siden af Kim Poulsen og en tidligere partner. Virksomheden beskæftiger sig med alt det grønne arbejde – beskæring og fældning af træer, stubfræsning og fjernelse af bjørneklo. Hen ad vejen er træplantning, etablering af grønne arealer, beskæring og landskabspleje også blevet en del af forretningen.

Strategi, digitalisering og markedsføring baner vej for generationsskifte

På papiret er det fortsat 58-årige Kim Poulsen, der er direktør og ejer af KS Tree Care. Men fra årsskiftet tager sønnen Nikolaj Baron over, både som anden generations ejer af virksomheden og som direktør:

”De seneste tre år har vi arbejdet målrettet på at gøre KS Tree Care så stor og veldrevet, at virksomhedens overskud kan finansiere Nikolajs overtagelse af butikken,” siger Kim Poulsen.

Han forklarer, at god sparring med en virksomhedskonsulent, formuleringen af en virksomhedsstrategi, digitalisering og effektiv digital markedsføring har været tiltag, som har løftet KS Tree Care betydeligt.

De seneste tre år er bruttofortjenesten vokset med 46 procent, overskuddet er vokset med 58 procent, og virksomhedens medarbejderstab er vokset fra 13 til 18 fuldtidsansatte.

Kundernes og medarbejdernes tillid en forudsætning

”Nikolaj har allerede fungeret som driftsleder i KS Tree Care gennem halvandet år. Det er ham, der styrer virksomhedens drift, har kontakten med de faste kunder og dialogen med medarbejderne,” siger Kim Poulsen. Han nyder selv at have sluppet håndtaget på den daglige drift og at koncentrere sig om det, han er bedst til, nemlig relationer og salgsarbejde:

”Af os to er det helt klart Nikolaj, der har mest flair for driften. Jeg er glad for at se, hvordan han har vundet kundernes tillid og kan motivere medarbejderne. Og jeg er glad for at have fået noget mere frihed og fritid,” siger Kim Poulsen.

Strategi og friske øjne giver plads til forbedringer

”Jeg har jo været med Kim ude på opgaver, siden jeg var en stor skoledreng. Jeg er vokset op med virksomheden og har arbejdet her, siden jeg blev anlægsgartner for 12 år siden,” smiler Nikolaj Baron og forklarer:

”Kim og jeg er vant til at arbejde sammen og vi supplerer hinanden godt. Alligevel har de seneste års udvikling betydet, at jeg nu er helt tryg ved at overtage virksomheden. I arbejdet med strategi og digitalisering har vi fået set på KS Tree Care med friske øjne. Det har været nemt at tage beslutninger om at gøre tingene endnu bedre.”

Spændende opgaver og dygtige medarbejdere

Spørger man den kommende ejer og direktør, er kursen for fremtiden klar: KS Tree Care skal være de største og bedste inden for træfældning og træpleje. Flere opgaver med vedligeholdelse af grønne arealer skal vindes, og væksten skal fastholdes.

KS Tree Care har allerede en solid kundebase af anlægsgartnere, andelsboligforeninger, boligselskaber, entreprenører, grundejerforeninger, kommuner, landskabsarkitekter, menighedsråd, kirkegårde, private, virksomheder og offentlige kunder – blandt disse er også Glyptoteket, Naturhistorisk Museum, Louisiana og Dyrehavsbakken.

”Vi gør meget for at fastholde gode medarbejdere og uddanne flere unge inden for vores fag. Rekruttering er altid faldet os nemt, for vi har spændende kunder og opgaver. Jeg tror, det er årsagen til, at vores medarbejdere og lærlinge finder frem til os,” siger Nikolaj Baron.

Godt udstyr og arbejdsmiljø

KS Tree Care bliver ofte kaldt ud, når der er opgaver, som andre anlægsgartnere ikke kan løse – for eksempel når arbejdet er fysisk krævende og kan være risikabelt. Derfor går både Kim og Nikolaj op i at investere i udstyr og maskiner, som skåner og beskytter medarbejderne.

”Vi har lige købt en lastvognslift, og vi har masser af udstyr, som skåner og beskytter vores folk. Vi er i færd med at udskifte vores værktøj til lettere og batteridrevet materiel. Det larmer mindre, oser mindre og er lettere at håndtere. Vores folk er dygtige og skal helst holde i mange år,” siger Nikolaj Baron.

Mange af medarbejderne hos KS Tree Care har haft 10-års jubilæum i virksomheden, og det er der flere gode grunde til. Ud over dem som allerede er nævnt, påpeger Nikolaj, at kulturen i KS Tree Care betyder meget:

”Kim og jeg er et sikkerhedsnet for medarbejderne, hvis de har vanskeligheder med en opgave. Alle begår fejl, så det taler vi om og prøver at lære af. Og så har vi sociale arrangementer, der binder os sammen som team.”

Netop nu er KS Tree Care også i færd med at etablere et helt nyt kontor og nye mandskabsfaciliteter. Her bliver der varmeveksler, genindvinding af varme og på sigt solceller på taget.

Generationsskiftet i KS Tree Care

  • Nikolaj Baron overtager KS Tree Care og får titel af direktør medio 2023
  • Han køber Kim Poulsen ud af virksomheden med et gældsbrev
  • Virksomhedens overskud de kommende år betaler af på gælden
  • Hvor lang tid det tager, afhænger af den endelige pris for virksomheden og kommende overskud
  • Kim Poulsen fortsætter som ansat i virksomheden

Vejen til et vellykket generationsskifte

  • Forbered det i god tid
  • Hav respekt for kunder og medarbejdere
  • Indfør nye systemer, så begge er lige i processerne
  • Aftale en klar arbejdsfordeling