Privat nedrivning kan blive en dyr fornøjelse

Der sker i disse år en markant fornyelse af landets gamle boligmasse, og stadig flere vælger ved huskøb at rive det gamle hus ned for i stedet at opføre en helt ny bolig – nedrivninger, der kan koste boligejere dyrt, fordi de gennemføres uden kendskab til reglerne om genanvendelse af materialer fra private nedrivninger.

– Vi oplever en stigning i henvendelser fra private boligejere, der i forbindelse med nedrivning og genopførelse af et nyt hus søger råd og vejledning, når ekstraregninger for håndtering af affald med miljøskadelige stoffer vælter ind og ødelægger budgettet, siger Martin Nerum Olsen, der er markedschef i Dansk Miljøanalyse.

Han tilføjer, at køberne ofte er uvidende om krav til miljøscreening i forbindelse med nedrivning også af private boliger og sjældent har overblik over, hvor dyrt det kan blive, hvis man ikke har styr på de miljøskadelige stoffer.

– Ekstraregningen løber i værste fald op i flere hundrede tusinde kroner, og da finansieringen er låst fast, skal køber oftest til egne lommer for at finde pengene til stor frustration og ærgrelse, fordi det hele kunne være klaret med fuld finansiering i sammenhæng med huskøbet.

Uvidenhed om regler

I Danmark produceres cirka 4,2 millioner tons byggeaffald om året, og ifølge skøn fra Dansk Affaldsforening stammer mellem 20 og 25 procent fra private nedrivninger, der typisk havner på landets genbrugspladser.

– Man vælger måske at bruge sin lørdag formiddag på at banke nogle gamle vægge ned, og om eftermiddagen går turen til nærmeste genbrugsplads med brokkerne, der ifølge reglerne for byggeaffald både skal miljøscreenes og anmeldes til genbrugspladsen.

– Desværre er det en kendsgerning, at disse regler alt for sjældent følges, og der er ingen krav til genbrugspladserne om prøvetagning eller andet. Forpligtelsen ligger udelukkende hos de private boligejere, der sjældent er klar over hvilke forpligtelser, der følger med.

– På den baggrund bør der meget større fokus på reglerne både overfor helt almindelige boligejere, der som led i helt almindelige gør-det-selv-projekter og ved nedrivning i forbindelse med nybyg ’producerer’ en stor og stigende del af den samlede mængde byggeaffald, især nu hvor der er trådt en revideret restproduktbekendtgørelse i kraft, der tillader kontrolleret genanvendelse af visse materialer forurenet med op til 2 ppm PCB, slutter Martin Nerum Olsen.